Den 12. marts 2004 sætter den nyuddannede journalist Jeppe Krogager sig på et fly i Kastrup Lufthavn. Destinationen kender han rigtig godt. Han har rejst dertil mange gange i løbet af sit unge liv. Men det er første gang, han er på en reportagetur som journalist til udlandet. Det bliver dog langt fra den sidste.
Anledningen for turen er ganske dyster, og det giver et sæt i den unge journalist, da passagerflyets dæk rammer Barajas Lufthavn i Madrid.
Dagen forinden var den spanske hovedstad blevet ramt af det mest dødelige terrorangreb i Europa siden 1988. Ti bomber eksploderede i fire forskellige tog i den travle morgentrafik. Bomberne dræbte 192 mennesker og sårede næsten 2000.
Begivenheden fik så stor opmærksomhed verden over, at udlandsredaktionen på Nordjyske Stiftstidende også ville sende en journalist til Madrid for at dække det. Men der var ingen, der kunne tale spansk.
“Min chef prikkede mig på skulderen af den simple grund, jeg kunne tale spansk og havde rejst i landet. Jeg havde været på avisen under et år, så jeg havde meget lidt erfaring, men der var ingen andre, der kunne sproget,” siger Jeppe Krogager.
Men begejstringen over at komme afsted lagde sig hurtigt, da det først gik op for ham, hvad han skulle ned til.
“Jeg rejste afsted med en meget særlig fornemmelse. Det var meget surrealistik at ankomme til Madrid i den triste kontekst. Det var ikke den by, jeg kendte. Alt var på den anden ende. Jeg glemmer aldrig den stemning, jeg kom ned til,” forklarer Jeppe Krogager.
I dag arbejder Jeppe Krogager som korrespondent for TV 2. Han har boet permanent i Spanien de seneste 4,5 år, hvorfra han ofte rapporterer direkte hjem til danskerne, når der er valg, kongekroning eller coronaudbrud i Spanien.
Vejen til et fast job med bopæl i det land, der altid har ligget hans hjerte nært, har taget mange afstikkere. Men fascinationen for landet blev allerede vækket tilbage i gymnasiet.
“I sommeren efter 2.g tomlede jeg til Barcelona med en ven. Det var første gang, jeg fik Spanien ind under huden. Vi drak billig rødvin og boede i en park, hvor vi satte et tyndt telt op i bagende sol. Det var helt fantastisk, og jeg vidste, jeg skulle tilbage efter den tur,” fortæller Jeppe Krogager.
Det ønske blev indfriet, da Krogager under sin journalistuddannelse opdagede, han kunne komme på udveksling gennem Erasmus. Det sendte ham et halvt år til provinsbyen León, der ligger i det nordvestlige Spanien.
“Jeg havde et fantastisk ophold. Mine studier havde det til gengæld ikke så godt. Mit spanske kunne ikke følge niveauet på universitetet. Det ændrede sig, da jeg flyttede sammen med tre spaniere, hvor jeg pludselig var tvunget til at lære sproget,” siger Krogager og uddyber:
“Og så mødte jeg en spansk pige i slutningen af opholdet. Det gav virkelig et spark til min forståelse for spansk kultur og selve sproget.”
Efter en periode på Radioavisen i Danmarks Radio endte Jeppe Krogager på TV 2’s udlandsredaktion. Da der opstod uroligheder omkring den baskiske terrororganisation ETA, fik han en deja-vu-oplevelse.
“Igen sad jeg som nyansat journalist på en redaktion, der gerne ville sende en reporter afsted til Spanien. Man skulle måske tro det, men der er ikke mange med spanskkundskaber til at interviewe og bruge det professionelt. Derfor faldt valget naturligt på mig,” fortæller han.
I 2006 går TV 2 NEWS i luften. Det giver et langt større behov for direkte udsendelser fra hele verden. Det bliver Krogagers held. Han bliver TV 2’s faste mand, når Spanien skulle dækkes.
Selv fremhæver han de to år, han var med til at dække Tour de France.
“Det er ret vildt at dække noget, som jeg virkelig har en passion for. Udelukkende på grund af mit spanske. Der er jo mange colombianske og spanske ryttere med. TV 2 så det som en fordel at have en mand på holdet, der kunne tale flydende med én som Alberto Contador, der var rigtig stor dengang,” forklarer Jeppe Krogager.
Mens Jeppe Krogager langsomt opbyggede en karriere som korrespondent i Danmark, bevarede han et langdistanceforhold med den kvinde, han mødte på udveksling som studerende.
I dag bor Jeppe Krogager atter i byen León, hvor de mødtes første gang. De er gift og har en datter sammen. Han havde boet der siden 2018, hvor han endelig fik overtalt sin chef til at rykke ham permanent til Spanien.
Han understreger, at hans kone har haft en kæmpe betydning for, at han for alvor fik tag i det spanske.
“Franskmændene siger, man skal sove med sin ordbog. Det er der noget rigtigt i. Jeg har lært sindssygt meget af at have et forhold til en spansk kvinde. Især sprogligt. Man behøver ikke have en lokal kæreste, men den direkte kontakt er så vigtig og kan aldrig måles med det, du kan lære i et klasselokale,” siger Jeppe Krogager.
Samtidig forklarer Krogager, at han langt fra var nogen mønsterelev i spansk tilbage i gymnasietiden.
“Jeg er selv det bedste eksempel på, at alle kan lære et fremmedsprog. Som 17-årig ville jeg hellere spille musik og syntes, det var hårdt og svært. Min spansklærer fra gymnasiet ville nok være overrasket, hvis han hørte, jeg lever af mit spanske”, afslutter Jeppe Krogager.
Uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Århus.
Udveksling til Universidad de León i Spanien.
Startede karrieren som journalist på Nordjyske Stiftstidende.
Arbejde en kort periode på Radioavisen i DR, før han blev en del af udlandsredaktionen på TV 2.
Har været fast korrespondent for TV 2 i Spanien siden 2018.
Bor i dag permanent i den spanske by León med sin kone og datter.