SPROGFAGDIGITAL LÆRING
minlæring
Sep 23, 22

Michelin-stjerne i Paris: "Du skal kunne begå dig på fransk, ellers ryger du helt tilbage i bussen"

Emil Rantala-Brandt

Michelin-stjerne i Paris: "Du skal kunne begå dig på fransk, ellers ryger du helt tilbage i bussen"

Kokken Andreas Møller fik en Michelin-stjerne i Paris, men blev aldrig tryg ved de franske gloser: “Det er en lang, sej kamp, når man kommer til Frankrig uden sproglige forudsætninger. Men hvorfor ikke lære det? Det er jo verdens smukkeste sprog”

Andreas Møller opnåede på rekordtid anerkendelse som dansk kok i gastronomiens mekka, Paris. Alligevel blev hans manglende sprogkundskaber udslagsgivende for drømmerejsen.

I sensommeren 2016 fik kokken Andreas Møller et tilbud, han ikke kunne sige nej til. I København havde han ellers to restauranter, han drev med stor succes. Men drømmen om et udlandseventyr havde altid ligget og luret i baghovedet på den dengang 34-årige kok. 

Han var blevet kontaktet af en stor, fransk restaurationsgruppe. De var ved at overtage ejerskabet af de to restauranter, der ligger i Det Danske Hus på den legendariske Avenue des Champs-Élysées med udsigt til Triumfbuen i hjertet af Paris.

De søgte en køkkenchef, der kunne bringe stedet tilbage på sporet efter mange års forfald. Efter en kort tur til Paris, to møder og ganske få overvejelser takkede Andreas Møller ja til jobbet. Selvom han havde to spisesteder, en søn og sit netværk i København, var det ikke et svært valg. 

Men kort efter pressede der sig en anden helt anden bekymring på. 

“Jeg kunne jo ikke tale fransk. Overhovedet. Mit sproglige niveau var på nul,” fortæller Andreas Møller. 

Leverandører kiggede skævt til mig, fordi jeg ikke kunne fransk. Jeg blev skubbet tilbage i køen, og det var svært at få leveret gode råvarer.

- Fra artiklen

Ud af fortidens lænker
Den danske kok fik ansvaret for Restaurant Copenhague. Lokalerne var slidte, og maden havde et blakket ry, som hang fast i 90’erne. Andreas Møller kom med en ambition om at ære sin tidligere mentor, mesterkokken Erwin Lauterbach, der styrede køkkenet i starten af 80’erne, da det havde sin storhedstid.

I begyndelsen fik Andreas Møller undervisning i fransk to gange om ugen. Det betød, at han hurtigt fik styr på det basale og lærte “køkkenfransk”, hvor han havde nogenlunde styr på navneordene for fisk, kød og grøntsager. 

Han kom dog hurtigt til kort, når han skulle i dialog med gæsterne.

“Jeg var meget usikker. Så jeg lærte hurtigt et par høflige vendinger, der kunne genbruges, når gæsterne ville se mig ved bordet og takke for maden. På den måde tror jeg ikke, at de lagde mærke til mit dårlige fransk. Men jeg var konstant opmærksom på det. Det stressede mig helt vildt,” forklarer Andreas Møller. 

Det var hans fordel, at han var blevet headhuntet til stillingen som køkkenchef i et internationalt hus. 

“Det var jo helt særligt for mig, at jeg kunne vælge primært at tale engelsk og kun lidt fransk i køkkenet, fordi jeg var køkkenchef. Hvis jeg var kommet som almindelig kok, ville folk nægte mig at komme ind i deres køkken, hvis jeg talte engelsk,” siger Andreas Møller. 

Bag sit komfur var det ham, der bestemte. Men en simpel ting som at få de bedste asparges eller laks var et problem, der var ude af hans hænder. 

“Leverandører kiggede skævt til mig, fordi jeg ikke kunne fransk. Jeg blev skubbet tilbage i køen, og det var svært at få leveret gode råvarer. Min ulempe var, jeg ikke kunne ringe til en leverandør og give en skideballe. Derfor sørgede jeg for at have en fransk souschef, så han kunne styre dialogen,“ siger Andreas Møller. 

Professionelt blev Andreas Møller hurtig en stor succes i Paris. Han kunne dog ikke nyde succesen fuldt ud. Sproget blev ved med at gnave som en sten i skoen på ham. 

Skjulte Michelin-ambitioner
Da kokken, der tidligere har arbejdet på anerkendte steder som Kanalen og Almanak i København, blev ansat i Paris, havde de nye ejere ikke ambitioner om at få en Michelin-stjerne. Men det havde den nye chef i køkkenet.

“Ejerne ville have en dansk profil, der kunne tilføre stedet nordisk mad af høj kvalitet. Men min personlige ambition var at få en Michelin-stjerne. Det var klart det, der drev mig,“ fortæller han.

Efter bare halvandet år i Paris mødte Andreas Møller ind en fredag morgen i februar. Uden meget drama blev han ringet op af en kvinde, som inviterede ham med til den årlige Michelin-uddeling om mandagen. 

Andreas Møller mødte op til det storslåede show, der blev holdt udenfor Paris. Toppen af fransk gastronomi skulle den aften hyldes med de prestigefyldte Michelin-stjerner. Men aftenen blev ikke den fornøjelse, han havde drømt om. 

“Det hele var meget fransk. Hele introen på den store scene var på fransk. Jeg blev ført om bag scenen, hvor jeg skulle prøve en kokkejakke. Pludselig stod jeg på scenen i blændende spotlys foran et stort publikum. Mit navn blev råbt op, og salen klappede. Så stod jeg med en Michelin-stjerne i hånden. Hele oplevelsen var meget surrealistisk,” fortæller Andreas Møller. 

Den aften blev kulminationen på halvandet års hårdt arbejde for den danske kok, der kunne tage en Michelin-stjerne med tilbage til Restaurant Copenhague. Men det hele skete hen over hovedet på ham, så han aldrig nåede at nyde anerkendelse.

 

“Hele ceremonien blev lidt anstrengende. Jeg blev irriteret på mig selv over, at jeg ikke bare kunne lære det skide sprog og forstå tingene ordentligt. Det endte med være mere belastende end en god oplevelse, selvom det var min store drøm og ambition, da jeg tog afsted til Paris,” forklarer Andreas Møller.

 

Da han forlod festen, glædede han sig over, at han ikke skulle holde nogen takketale. I Frankrig bliver der uddelt så mange Michelin-stjerner, at han kunne gemme sig i mængden. 

“Du skal kunne begå dig på fransk, ellers ryger du helt tilbage i bussen”
Den danske køkkenchef og kollegerne formåede at bevare deres Michelin-stjerne i 2019. Men året efter ramte en hændelse, som ingen havde forudset.  

15. marts 2020 blev Frankrig ramt af sin første corona-nedlukning. Det betød også, at Andreas Møller pludselig stod med en tom restaurant. Det gav ham tid til at tænke over tilværelsen i Frankrig. 

“Da nedlukningen ramte, kunne jeg have valgt at studere fransk for fuld skrue og blive skidegod. Men jeg gjorde det modsatte. Jeg droppede min undervisning fuldstændig og talte kun fransk i de situationer, hvor det var absolut nødvendigt. Det irriterer mig stadig,” fortæller Andreas Møller. 

Efter flere lange nedlukninger valgte han i starten af 2022 at vende hjem til Danmark. Ejerne af stedet havde ikke samme ambitioner for udviklingen af restauranten. Det var den primære grund til, han rejste hjem. 

Men det var ikke den eneste grund. 

“Sproget var en af grundene til, at jeg valgte at tage hjem igen. Det var simpelthen for svært for mig, og jeg fik det aldrig ind under huden, som jeg havde håbet på og regnet med,” forklarer han. 

I dag er Andreas Møller flyttet tilbage til København, hvor han atter pønser på at åbne sin egen restaurant. Når han kigger tilbage på sin tid i Paris, er han generelt stolt og tilfreds over de ting, han opnåede. Men alligevel han har ét simpelt råd til andre, som ønsker at gøre ham bedriften efter. 

“Du skal kunne begå dig på fransk, eller ryger du helt tilbage i bussen. Jeg har oplevet på egen krop, at det er en lang, sej kamp, når man kommer til Frankrig uden sproglige forudsætninger. Men hvorfor ikke lære det? Det er jo verdens smukkeste sprog,” afslutter Andreas Møller.

Andreas Møller

40 år, autodidakt kok. Født og opvokset i Humlebæk nord for København.

Arbejdede under sin mentor Erwin Lauterbach på Restaurant Saison.

 

Har sidenhen været køkkenchef på Restaurant Kanalen, Almanak og Nimb i Tivoli.

 

Stod bag morgenmadsrestauranten Møller Kaffe og Køkken samt frokostrauranten Snaps og Smørrebrød. 

Modtog i 2018 en Michelin-stjerne som køkkenchef på Restaurant Copenhague i Paris, hvor han var i fem år. 

Læs også: Rektor på RUC: “Fransk har åbnet døre for mig, som ellers havde været lukkede”


Lignende artikler